Efter domen – uttalande från Kampanjen Stoppa Våldtäkterna: Rättvisa åt 44-åringens offer! Ta strid mot det sexistiska rättsväsendet!

Inget har förändrats i grunden efter Stureplansrättegångarna!

Rättsväsendet har länge skyddat bilskoleläraren!

Den 44-årige körskollärare från Sundbyberg som Kampanjen Stoppa Våldtäkterna tidigare uppmärksammat dömdes i förra veckan till ett tvåårigt fängelsestraff för att ha våldtagit en ung kvinna. Mannen, som hade bestämt träff med kvinnan på ett vandrarhem i Solna där han påstod att modellfotografering skulle äga rum, sitter nu alltså äntligen bakom lås och bom efter att under flera års tid ha kunnat våldta en lång rad kvinnor utan märkbart intresse från rättsväsendets sida.

Hösten 2007 dömdes mannen till skyddstillsyn och vård efter att ha våldtagit en 16-årig kvinna. Men mannen har samlat på sig ett tiotal anmälningar för nästan identiskt genomförda våldtäkter – och av dessa är det alltså bara två som har lett till åtal. Västerorts åklagarkammare har hävdat att det i de nedlagda fallen inte funnits tillräckligt med bevisning för att kunna åtala mannen, men i själva verket har förundersökningarna präglats av en iögonfallande inkompetens och avgörande bevisning har helt ignorerats.

Till den bevisning som har utelämnats från de nedlagda förundersökningarna mot mannen hör läkarintyg som styrker skador på offren och som har säkerställt att det funnits rester av mannens sperma på de målsägande kvinnorna. Det har alltså funnits riklig teknisk bevisning mot mannen, men denna har förundersökningsledare Tora Holst inte ens brytt sig om att begära ut från läkaren för att använda som bevis mot mannen.

Tora Holst har inte heller brytt sig om att förhöra några vittnen i den långa raden av förundersökningar. Detta trots att det funnits vittnen som styrker att kvinnorna direkt efter våldtäkterna uppgivit att de våldtagits. Vittnesuppgifter av detta slag har i andra våldtäktsfall fällt avgörandet då ord stått mot ord, men trots att flera av de målsägande har bett Tora Holst om att hon ska förhöra vittnen så har detta alltså inte skett.

Att mannen upprepade gånger har anmälts för nästan identiska våldtäkter och att de två fall som har prövats i domstol har resulterat i fällande domar borde rimligtvis undergräva 44-åringens trovärdighet.

Det omfattande identitetsbedrägeri som mannen ägnat sig åt inför våldtäkterna och som polisen kunnat fastställa då man beslagtagit mannens datorer bör också innebära att man ifrågasätter mannens avsikter. Han har vid sin kontakt med offren aldrig använt sig av sitt riktiga namn och han har vid upprepade tillfällen i mailkontakt uppgett sig vara en kvinna som arbetar som modell och som lockar offren med välbetalda modelljobb.

Utifrån den dom som klubbades igenom mot mannen under förra veckan och utifrån de tidigare misstankar som riktats mot mannen är två saker uppenbara. För det första att 44-åringen är en serievåldtäktsman som våldtar kvinnor enligt ett återkommande mönster och han inte låter sig avskräckas av varken polisanmälningar eller fällande domar.

Den andra saken som vi kunnat konstatera är att mannen i många fall inte agerat på egen hand. I flera fall har mannen under hot tvingat sina offer att ha sex med andra män och i förundersökningen som nu resulterade i en fängelsedom figurerar flera andra personer som har agerat medjhälpare och förmedlat kontakt mellan offret och förövaren. Det är uppenbart att mannen är del av ett nätverk av sexförbrytare och vi ställer oss kritiska till att polis och åklagare helt struntat i att kartlägga detta nätverk.

Under flera år har mannen kunnat gå fri och obehindrat fortsätta våldta unga kvinnor på de mest brutala sätt. Ansvaret för att detta har kunnat ske vilar helt på åklagare Tora Holst, som beslutat att inte väcka åtal i ett stort antal fall då hon hävdat att bevisningen varit otillräcklig. Men som vi sett så har alltså avgörande bevisning i flera fall utelämnats från förundersökningarna. Att mannen nu dömts till fängelse är visserligen positivt, men faktum är att om Tora Holst och hennes medarbetare hade skött sitt arbete så hade mannen suttit inlåst långt innan mars i år, då han våldtog kvinnan som var målsägande i det senaste fallet.

Därför kräver vi nu att samtliga nedlagda förundersökningar mot mannen återupptas! Relevant bevisning som vittnesmål och teknisk bevisning måste tas hänsyn till och de förundersökningsledare som har underlåtit att göra detta måste ställas till svars!

Vi i Kampanjen Stoppa Våldtäkterna kommer att hjälpa de kvinnor som fått sina förundersökningar nedlagda med att överklaga besluten. Men utifrån hur tidigare anmälningar mot mannen har behandlats så förväntar vi oss inte allt för mycket från rättsväsendets sida. Därför kommer vi också att försöka sätta press på de ansvariga genom att granska deras agerande och lyfta fram hur man i fall efter fall har behandlat våldtagna kvinnor.

Vi uppmanar alla intresserade att gå med i Kampanjen Stoppa Våldtäkterna och kämpa mot våldtäkter och kvinnoförtryck. Vi uppmanar också journalister att granska rättsväsendets hantering av anmälningarna mot mannen – vi bistår gärna med mer information!

Rättvisa åt 44-åringens offer!

Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment på “Efter domen – uttalande från Kampanjen Stoppa Våldtäkterna: Rättvisa åt 44-åringens offer! Ta strid mot det sexistiska rättsväsendet!”

  1. nisse Says:

    Läste idag om den sjuka domen i Mölndal och undrar varför folk inte ställer de politiska partierna mot väggen för sina nämndemän. Det är ju trots allt tillsatta av partier och jag tvivlar på att riksdagspartierna vill tappa ansiktet för sånt här


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: