Vårt brev till Beatrice Ask

Följande brev insändes i veckan till Beatrice Ask. Vi förväntar oss ett svar. Uteblir det så kommer vi att göra ett besök på justitiedepartementet och kräva henne på ett.

Till justitieminister Beatrice Ask.

Idag, på den 8 mars, arbetarkvinnornas internationella dag, tar vi tillfället i akt för att inför dig framlägga våra krav på åtgärder mot sexismen som den kommer till uttryck i rättssystemet.

Trots att mycket uppmärksamhet och kritik riktats mot sakernas bedrövliga tillstånd så är det ännu idag, fyra år sedan den senaste omarbetningen av sexualbrottslagen, oerhört svårt för en våldtagen kvinna att få upprättelse. När utredningar många gånger präglas av amatörmässighet och när rättsprocesser ofta präglas av sexistiska föreställningar som försvaret brukar åberopa för att misstroendeförklara våldtäktsoffer, så är det inte konstigt att en liten minoritet av alla våldtagna kvinnor ens väljer att anmäla.

Du har det yttersta ansvaret för denna situation såsom vi ser det. Och du har möjlighet att agera.

Vi vill ha rättvisa för våldtagna kvinnor. Därför kräver vi:

– En lag om samtycke. En våldtäkt är en våldtäkt när en sexuell handling tillfogas någon mot dennes samtycke. Så enkelt är det (eller bör åtminstone vara) och så bör också lagtexten vara utformad. En lag om samtycke skulle också i högre grad möjliggöra en utredning av en potentiell förövare. Vad gjorde denne för att försäkra sig om samtycke?
– I de fall då våld eller hot om våld bevisligen har använts borde det dessutom inte spela någon roll om en misstänkt förövare hävdar att denne inte förstått att det inte funnits samtycke.
– Hårdare åtgärder mot bruket att fästa uppmärksamhet vid den våldtagna kvinnans klädsel, hennes sexuella preferenser etc, då detta saknar relevans för utredning och bevisning.
– En checklista, eller en mall för hur utredningar av sexualbrott bör komma till stånd, för att kontrollera att rättsintyg faktiskt begärs ut då dessa finns tillgängliga, för att relevanta vittnen förhörs, för att uppföljande förhör görs osv. För ett kontrollsystem som möjliggör avlägsnandet av utredare som inte gör sitt jobb.
– För en samlad bedömningsprocedur i de fall där en misstänkt återkommande anmäls av personer oberoende av varandra för likartat brott. Kampanjen har tagit sin utgångspunkt i ett sexualbrottsmål där en misstänkt serievåldtäktsman anmälts 6 gånger för snarlika brott, vilket vittnar om ett systematiskt tillvägagångssätt. P.g.a. att samtliga anmälningar utreds separat, och p.g.a. att mannen vet vad han ska säga för att skapa en ord-mot-ord-situation, så går han fri och kan fortsätta att våldta.
– Vi kräver att alla som anmäler sexualbrott ska garanteras målsägarbiträden.
– I juristutbildningar borde undervisning om kvinnoförtrycket och dess konsekvenser för sexualbrottsfall vara en obligatorisk del av läroplanen.
Kampanjen Stoppa Våldtäkterna
 

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: