Kampanjen demonstrerade i Stockholm på 8 mars!

 

Närmare 200 personer slöt upp då Kampanjen Stoppa Våldtäkterna demonstrerade under lördagen i Stockholm bakom parollerna ”Bekämpa sexistisk rättspraxis”, ”Stoppa det sexuella våldet” och ”Agera mot högerregeringen kvinnofientliga politik”. Efter att ha samlats på Sergels torg och lyssnat på tal marscherade vi till Mynttorget där manifestationen avslutades.

Stämningen var god och nästan allt gick enligt planerna. Det enda undantaget var att receptionen på Rosenbad höll stängt, vilket innebar att det protestbrev som Kampanjen planerat att lämna till den moderate justitieministern Beatrice Ask istället kommer att överlämnas först under denna vecka.

Jens Hugo Nyberg, kampanjaktivist, började med att kort berätta för åhörarna på Sergels torg om bakgrunden till Kampanjen, som tog sin utgångspunkt i ett fall med en serievåldtäktsman som våldtagit en av anhörig till Kampanjen. Trots att denne anmälts upprepade gånger går han fortfarande fri.

Därefter förklarade Maryam, konferensier för dagen, att Kampanjen också ser ett behov av att sammanföra kampen mot det sexuella våldet och mot sexismen i rättsväsendet med ett motstånd mot borgarnas kvinnofientliga politik. Sedan tog Lotta, aktiv i Kampanjen och medlem i Kvinnopolitiskt Forum, över mikrofonen och kritiserade i hårda ordalag högerregeringens angrepp på arbetarklassen och i synnerhet på arbetarkvinnor och invandrare.

Lotta avslöjade bland annat reformer som avdrag på ”hushållsnära tjänster” och vårdnadsbidraget som de kvinnofällor de är, och argumenterade för kollektiva lösningar på det obetalda hushållsarbetet. Efter att ha slagit ett slag för socialismen och uppmanat till revolutionär kamp mot det kvinnofientliga kapitalistiska systemet fortsatte Maryam med lite slagord.

Sedan var det dags för Theodor, kampanjaktivist, att tala om det ansvar som män har för kampen för kvinnors frigörelse. Theodor kritiserade den bild av manlig sexualitet, som ofta framställs som aggressivt djurisk och okontrollerbar och som idag genomsyrar rättsväsendet och samhället, och slog fast att män givetvis har det fulla ansvaret för sina handlingar.

Efter att Maryam fått oss att skandera ett nytt slagord för dagen, ”Männen se er situation – ta ert ansvar – revolution!”, gick sedan Leila Qaraee, aktiv i Kvinnors Nätverk, fram till mikrofonen. Leila talade om kampen mot mäns våld och kvinnofientlig fundamentalism och påminde oss om den kamp från arbetarklassens kvinnor som en gång resulterade i internationella kvinnodagen.

Sist ut var Gunnar Westin, aktiv i Kampanjen och medlem i Arbetarmakt och REVOLUTION, som talade om sexismen i rättsväsendet. Gunnar kritiserade den nuvarande lagtexten, som reducerar kvinnans kropp till ett objekt för mannen och som inte erkänner kvinnors eget självbestämmande. Han förklarade sedan Kampanjens krav på samtyckeslagstiftning och avslutade med att fördömma det nuvarande rättsväsendet och hela den ojämlika kapitalistiska ordning som vi i slutända måste förändra.

Efter detta marscherade vi ned längs med Hamngatan, sedan via Kungsträdgården, för att till sist avsluta vid Mynttorget. Klassiska slagord som ”Kvinnokamp – klasskamp”, ”Vad ska vi göra – krossa sexismen” och varvades med nya. ”Vi vill ha en rätt av idag – därför kräver vi samtyckeslag” och ”Stoppa högern innan välfärden är såld, och kvinnan hamnar i mannens våld” tillhörde dessa.

Även på Mynttorget bjöds det på tal, då bl.a. Sara och Joanna från Kvinnors Nätverk talade om kampen mot kvinnoförtrycket. Efter detta avslutades manifestationen. Då hade närmare ett fyrtiotal personer antecknat sitt intresse på Kampanjens namnlistor. Vi kommer att invänta ett svar från Beatrice Ask på de krav vi ställt. Om det uteblir kommer en uppvaktning att organiseras framöver.

Vi var sammantaget mycket nöjda och det verkade de allra flesta som deltog också vara. Varmt tack alla som deltog och gjorde demonstrationen lyckad.

Fler bilder och videofilmer kommer att läggas upp inom kort!

Kampen fortsätter – krossa sexismen!

Explore posts in the same categories: Kampanjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: