Mobiliseringen i full gång!

 

Under lördagen delade medlemmar i Kampanjen Stoppa Våldtäkterna ut flygblad inför 8 mars-demonstrationen i Vällingby Centrum. Vi ställde oss mitt i en korsning med mycket genomströmning, vecklade upp ett bord och använde oss av megafon för att presentera kampanjen.

Sammantaget var gensvaret mycket gott. Men kampanjaktivisterna stötte även på reaktioner som påminner oss om vikten av kampen mot kvinnoförtrycket. En man i sällskap med sin fru uppgav som svar på frågan om han ville bidra till kampen mot våldtäkter att ”det gör jag redan, jag håller frugan hemma”. En annan borgargubbe beklagade sig över kampanjens budskap. Utöver att han inte tyckte att det var relevant att föra fram kritik mot den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik (som kampanjen menar ställer kvinnor, särskilt arbetarkvinnor, i en starkare ekonomisk beroendeställning gentemot män) så muttrade han också att ”snart går det ju inte att ha sex utan att man åker dit för nåt”. En äldre kvinna uttryckte åsikten att kvinnor som våldtas ”får skylla sig själva” utan någon ytterligare motivering.

Reaktioner som dessa visar hur förtrycket av och reaktionära attityder gentemot kvinnor är en högst påtaglig realitet i dagens samhälle, om nu någon trodde något annat. Totalt sett var dessa åsikter ändå i minoritet, och dem som gav uttryck för dem fick mothugg av oss. Kampen mot sexism måste bl.a. föras på gator och torg!

Flera personer stannade upp och lyssnade på vad vi hade att säga. Ett antal skrev upp sig på en lista för att få veta mer om kampanjen och dess aktiviteter. Några tog även med sig kampanjens klistermärken, som vi delade ut till de som ville ha, för att sätta upp i sina bostadsområden. Efter att ha hållit på i en och en halv timme packade vi nöjda ihop efter dagens arbete och fortsatte sätta upp klistermärken i centrumet.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: