Demonstration mot våldtäktsman och sexistiskt rättsväsende i Sundbyberg

Fyrtio personer slöt upp och deltog i den demonstration i Sundbyberg centrum i måndags kväll som Kampanjen STOPPA VÅLDTÄKTERNA anordnade. Demonstrationen anordnades med syfte att uppmärksamma det sexistiska rättsväsendets sätt att hantera det flertal anmälningar som inkommit gentemot en serievåldtäktsman boendes på orten och för att uttrycka solidaritet med mannens offer.

De samlade fick först lyssna på tre tal. Först upp var Maryam Ghasemi som representerade kampanjen. Hon berättade om bakgrunden till kampanjen, om vår solidaritet med våldtäktsmannens offer och om vår kritik mot rättsväsendet. Maryam förde också fram de krav som kampanjen ställer på samtyckeslagstiftning Hon avslutade med en uppmaning till alla att gå med i kampanjen för att göra den större och starkare.

Sedan var det dags för Leila Qaraee, representant för Kvinnors Nätverk, en organisation som jobbar aktivt med att stödja kvinnor som faller offer för mäns våld och som är specialiserade på att ta emot kvinnor med invandrarbakgrund. Leila kritiserade rättsväsendets ovilja att ta våldtagna kvinnor på allvar och krävde att samtliga våldtäktsanmälningar borde leda till åtal.

Sist ut var Gunnar Westin från Arbetarmakt. Gunnar talade om kampen mot våldtäkter och mäns våld mot kvinnor, betonade det ansvar som män har i kampen mot sexismen. Han avslutade med att argumentera för behovet av antisexistisk kamp inom arbetarrörelsen och av en kämpande kvinnorörelse baserad på och ledd av arbetarklassens kvinnor. En sådan, fortsatte han, har en avgörande uppgift för att kunna bekämpa såväl det sexistiska rättsväsendet som det kapitalistiska samhälle som tjänar på upprätthållandet av kvinnoförtrycket.

Efter de tre talen blev ställde vi upp för en högljudd och kampinriktad marsch genom Sundbybergs Centrum. Vi skanderade slagord som ”Vad vill vi ha – kvinnofrid”, ”Stoppa våldtäktsmannen”, och ”Krossa kapitalismen – roten till sexismen”. Demonstrationen passerade det företag som mannen äger, som var stängt för dagen. Vilket var synd då vi planerat att gå in och dela ut flygblad till anställda och besökare. Senare under kvällen lär några av demonstrationens deltagare ha gått tillbaka till platsen och klistrat upp plakat på rutorna.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: